Cindy van den Berg wint Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoekster Cindy van den Berg heeft de "Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek" in de wacht gesleept. Ze kreeg die prijs op het Nationaal Congres Palliatieve Zorg op 5 november voor haar artikel: Effect of Sustained-Release Morphine for Refractory Breathlessness in Chronic Obstructive Pulmonary Disease on Health Status.

Cindy van den Berg heeft de "Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek" in de wacht gesleept. Ze kreeg die prijs op het Nationaal Congres Palliatieve Zorg op 5 november voor haar artikel: Effect of Sustained-Release Morphine for Refractory Breathlessness in Chronic Obstructive Pulmonary Disease on Health Status. De prijs is een initiatief van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Amsterdam UMC.

In dit artikel bespreekt onderzoeker van den Berg (Universiteit Maastricht/MUMC+) het effect van een lage dosis morfine als behandeling voor kortademigheid bij patiënten met gevorderd COPD. Dit effect blijkt erg gunstig. Het gebruik van een beperkte dosis morfine verbetert de levenskwaliteit, zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken.

“Morfine vermindert het gevoel van kortademigheid. Juist door die kortademigheid ervaren mensen met ernstig COPD veel problemen met het doen van hun dagelijkse dingen. Wij hebben gezien dat als je deze kortademigheid behandelt met morfine, de kwaliteit van leven verbetert,” zegt van den Berg.

Door dit onderzoek hoopt van den Berg dat artsen morfine sneller als behandeloptie zullen overwegen. "Artsen zijn vaak terughoudend met het voorschrijven van morfine omdat ze vrezen voor een negatief effect op de ademhaling. Dit onderzoek toont echter aan dat morfine geen negatieve invloed heeft op kortademigheid of de inspanningscapaciteiten van de patiënt."

Zie hier voor meer informatie over de Mordyc studie op deze website.

Sluit de enquête